Jeg skrev litt om ribberester i går. Jeg ble skikkelig sugen på dadler i alle fall. Da natten kom hadde jeg ganske store mengder restemat hjem fra årets julebord. Jeg liker ikke å kaste mat, så jeg kommer til å spise kyllingsalat til den store gullmedalje. det første jeg gjør når dette innlegget er postet er at jeg skal ta meg litt restemat. Julen er jo en tid med store mengder mat. Maten er kjerne mektig og med tradisjonsrikt tilbehør. Jeg liker å lage ulike retter av rester, hvis det ikke gjør at det blir rester av noe annet. Dagens spørsmål er dermed; hva gjør du med restemat? Her trenger det ikke å være snakk om julemat. Kom gjerne med konkrete forslag til hvordan en kan transformere en rest til noe helt annet. Kanskje er du en som kaster alle rester med en gang, eller kanskje du setter det i kjøleskapet for så å kaste det da du ikke får spist det opp denne gangen heller? 50 poeng til alle som svarer. Bonus kan gis, men jeg lover ikke at det blir det selv om jeg liker inspirasjon.
Svar innen 14. kl 10.00
God Lucia <3
View Comments (14)
Med restematen, lar jeg det stå på bordet. Så setter bestemor det inn i kjøleskapet, som vi varmer bare opp beste dag. Å hvis vi har mange poteter igjen lager i potetmos.
Ellers er denne dagen så langt positiv for dagen begynte på skolen me at vi skulle se julefilm å ja det var jo koselig. Så kom det inn folk med lucekatter som vi spiste mens vi så på film siden det er 13.desember
hva
For meg er middagsrester som regel det beste pålegg. Så hos oss tilpasser vi mengden på den middagen vi lager mest mulig til å passe til middag en eller to dager. Og det som av ulike grunner likevel måtte bli til overs blir "pålegg. Det meste vi spiser av steikt fisk kommer fra Findus. Så da steiker vi nøyaktig mengde. Men sprengt fisk kan gi rester som blir gjenbrukt til fiskegrateng en av de nærmeste dagene eller frosset til det blir en liten rest til.
først
Jeg er ikke så verst til å få brukt opp restene,det kan jeg si uten å skryte
Det er litt større utfordring når du skal lage mat til større grupper
For et par uker siden,skulle jeg lage tomatsuppe med pasta og grove rundstk til en flokk på ca 130 . De skulle ha et arrangement ute,og så skulle de ha mat på kirketorget etterpå. Tomatsuppa ble det nesten ingenting igjen av,rundstykkene ble rundhåndet delt ut. Noen frøs vi igjen og de ble brukt på kirkekaffe neste søndag. Da tinte jeg de,og varmet de rett før vi skulle spise. De ble helt fortreffelige. Paste ble det litt til overs av. Det pakket jeg i plastposer og frøs ned. De ble flate slik at jeg fint kunne ta litt. I kjøleskapet hadde jeg rester av røkt svinekam. Terninger av kam,fullkornspasta som hadde vært i fryseren og en tykk og god saus,som til fiskegrateng ,ikke med muskat men andre krydder f eks pepper,ble til en nydelig grateng
Jeg liker ikke heller å kaste mat, så her i huset kastes det minst mulig. Når vi er bare oss to så lager vi ganske nøyaktig til en eller to dager alt etter hva som er planen. Er vi flere eller jeg ikke vet hvor mange er det større sjans for rester. Middagsrester kan spises som de er, brukes som pålegg eller i salater, pytt i panne, omelett, gryterett eller gratengform. Jeg elsker å finne og spise middagsrester fra kjøleskapet. Er det rester av sjokolade fra en produksjon kan de mest sannsynlig bli en del av en annen sjokolade. De kan også bli kakepynt eller strø til is.
Er det rester av sur melk, fløte , rømme osv kan det som regel bakes med.
Finner du ut at rester ikke blir spist før de er ødelagt så kan de ofte fryses.
Spis litt kreativ mat nå i jula og kast minst mulig mat! ?
Vi
kan
Hos oss har vi en "restekasse," altså min mann Kent ❤ Han spiser opp det meste, så vi kaster svært lite ?
Restemiddag blir fort lunsj dagen etter ?
Ellers vil jeg anbefale å følge "fattig student" på Instagram, der har jeg lært mange lure triks. Mye kan selvfølgelig fryses, annet kan bli nye retter. Tomatsuppe kan bli pizzasaus eller brukes i rundstykkedeig. Etter jeg flyttet ut har jeg blitt mer og mer kreativ på hvordan å bruke opp maten jeg allerede har liggende. Bra for kloden og lommeboka ;)
Ellers i kollektivet har vi startet et prosjekt om å spare selv den minste brødsmule. Disse samles i en boks og skal i løpet av vinteren brukes til å lage meiseboller til våre kjære småfugler og ekkorn i bymarka. ?